6. jun, 2022

En liten påminnelse inför sommaren

Åh, sommar och semester på intågande, så härligt! Den bästa tiden är nu! Flödet fylls av bilder på lyckliga människor, vackra solnedgångar, resor, lyckliga par och familjer, harmoni.

Men verkligheten kan också se helt annorlunda ut, här sitter jag, ensam och kan inte ens njuta, allt det vackra är så långt borta. Känner du igen dig? Du är långt ifrån ensam! För de som kämpar med psykisk ohälsa, utmattning, sorger, förluster, sjukdom, dåliga relationer eller andra utmanande livssituationer kan semestern och sommarn vara ångestladdad.

Det är en tid fylld av förväntan både från oss själva och från samhället, det är ju så härligt med värme och sol och lediga dagar! Eller?

För en del människor är det en tid då luften blir tung att andas. Då grälen och irritationen aldrig verkar ta slut, då man inte orkar umgås med vänner och familj, då tröttheten känns hopplös och känslan av att man borde vara ute och njuta bara ger mer ångest och stress, då det påklistrade leendet krampar i kinderna. För ingen vill ju höra om hur jobbigt man har det.

Till alla som kämpar vill jag ge några tankar eller tips

  • Ifrågasätt dina (medfödda) sanningar och invanda mönster, men vi brukar alltid, det hör till osv. Det är sist och slutligen väldigt få saker vi verkligen måste.
  • Sänk ribban, det behöver inte vara på ett visst sätt för att vara rätt
  • Släpp fasaden, låtsas inte att allt är bra om det inte är det. Genom att våga visa verkligheten kan du hjälpa andra att göra samma sak. Man behöver inte berätta för alla hur det står till men att låtsas tar bara ännu mer kraft. Våga prata med människor du litar på.
  • Om sociala medier och alla andras lyckade liv (eller fasader) får dig att må sämre, logga ut. Bespara dig den känslan. Hjärnan kan inte förstå att alla bilder hör till olika fasader ur olika liv utan allt dras ihop till dom lyckade människorna som alla har det så bra.
  • Gör saker som du mår bra av, inte bara sådant som hör till
  • Byt ut dina måsten till vill och behöver, till saker du väljer
  • Sök hjälp och stöd, oberoende om det är du som har kaos inom dig, om ni behöver lära er kommunicera, eller något helt annat, finns det hjälp att få. Du behöver inte kämpa ensam.

Och som en liten påminnelse, du behöver inte njuta hela tiden. Livet går upp och ner, det är okej, ta istället hand om dig. För att du är viktig och värdefull!

Till dig som mår bra och verkligen njuter av livet nu, fortsätt med det! Att du njuter och mår bra tar inte bort något från någon annan och du behöver inte ha dåligt samvete över att du har det bra fastän andra kämpar!