25. feb, 2022

Sex

Sex. Så förbjudet och skamfullt att prata om, men ändå så naturligt och vardagligt.

Sex är hur man än vänder på det en viktig del av en relation. Ju mer problem på den sexuella fronten desto viktigare/större del blir det. Ett tillfredsställande sexliv handlar om ömsesidig njutning och respekt, inte bara frånvaro av problem, konflikter och dysfunktioner.

Sex är en av sakerna som par bråkar allra mest om och ofta handlar det om olika lust och olika behov, tidsbrist, kommunikation, sexuell självkänsla och prestationskrav. Men idag lägger vi fokus på lusten och hur man kan påverka den. Lusten varierar under livet, stress, för mycket jobb, småbarnsår, oro, bristande välmående och sjukdom påverkar alla lusten. Periodvis vill man inte och det måste vara okej. Lika lite som man äger sin partner äger man rätten till sin partners kropp och sexualitet. Det positiva är att om båda vill kan man jobba för ett bättre sexliv. Det handlar väldigt sällan om hur ofta man har sex, det handlar mer om kvaliteten. Om man har en bristande lust väcks den knappast till liv genom att "ställa upp för husfridens skull" inte heller genom krav och tjat väcks det någon lust. Däremot finns det många andra sätt att försöka väcka lusten och passionen till liv om man är beredd att anstränga sig och jobba tillsammans.

Om man vill öka sin lust måste man också prioritera sex och framförallt närhet i förhållandet. Det finns alltid en orsak att inte ha sex om man söker det. Det första man behöver göra är prata med sin partner. Prata, prata och prata ännu mer. Om sex. Om lust och om behov. På ett tryggt, respektfullt sätt, inte dömande. Brist på sexlust handlar sällan om att man inte tänder på eller älskar sin partner och det är också viktigt att prata om. Många säger att dom inte ens kan sätta sig brevid sin partner i soffan på kvällen efter att barnen somnat, för då ligger det förväntningar på sex i luften. Ibland orkar eller vill man inte ha sex, men var då ärlig och säg till din partner att du verkligen längtar efter närheten men inte har lust med sex just nu. Att undvika närhet pga rädsla att det ska leda till sex skadar hela förhållandet.

För att kunna öka eller hitta sin sexlust behöver man hitta vad det är som bromsar den. Vad är det som gör att du inte har lust? Är du för trött eller stressad? Är din hälsa bristfällig? Har du små barn som klänger på dig hela tiden? Har du svårt att "byta roll" från förälder till partner tex? Finns det andra saker ni borde prata om i förhållandet som ni inte gör, som tar bort din lust (tex jämställdhet)? Känner du dig inte känslomässigt nära din partner? Finns det fysiska problem som bromsar? Har du för dålig självkänsla? Orsakerna kan vara många. Skriv gärna ned bromsarna och prata om dom med din partner.

Hitta vad som ger dig lust. Gör en lista också över dom sakerna och prata med din partner om dom. Ni kan med fördel båda skriva ner saker som ger er lust.

Ta er tid tillsammans. Ge varandra odelad uppmärksamhet, där ni verkligen ser och hör varandra. Var nyfiken på din partner. Prata med varandra utan att döma eller försvara dig.

Stärk din självkänsla, våga bejaka din lust och din sexualitet, njuta av den och känna den fullt ut. Det är varken fult eller skamfullt.

Förspelet till sex börjar inte bara en liten stund före samlaget, låt flirtandet, beröringen, närheten och passionen vara en del av ert liv varje dag.

Bygg upp passionen med att sitta och se varandra djupt i ögonen, utan att titta bort. Det sägs att ögonen är själens spegel, våga släppa in din partner på djupet. Där väcks passionen.

Om bristen på sexlust beror på att relationen är dålig är det viktigt att prata om det också. Och då satsa på att stärka förhållandet och komma närmare varandra.

Bestäm er för att inte ha sex på tex. en vecka, men ge varandra mycket närhet under den tiden. Gärna hud mot hud. Släpp alla outtalade krav och bara njut av att vara nära varandra. Låt en sexuell spänning byggas upp.

Ifall bristen på lust har en fysisk eller medicinsk orsak finns det hjälp att få. Det är inte skamligt utan vardagsmat för sjukvårdspersonal.

Man kan också söka hjälp för att kunna börja prata med varandra ifall det känns svårt att komma igång! Ta hand om er relation, om varandra men också om er själva!

/Lotta