17. aug, 2021

Vända en dålig dag

Alla har vi väl en riktig skitdag ibland. Då allt känns tungt och jobbigt, som en lång uppförsbacke oberoende av hur bra vi har det egentligen. Det är helt okej det också, man behöver inte alltid vara positiv och på gott humör. Jag tänkte ändå samla några tips på vad jag brukar göra för att må lite bättre såna dagar. För att lämna för länge i det läget tar så sjukt mycket energi av mig. Ibland hjälper det och ibland inte.

1. Acceptera läget. Acceptera och ta emot känslorna jag har. Det är okej att ha dåliga dagar, jag behöver inte hitta en orsak eller ha något att skylla på. Det behöver inte kopplas ihop med att jag har en kronisk sjukdom eller att jag sovit dåligt. Jag behöver inte tänka på hur många som har det värre än mig. Det är helt okej. Jag har lika mycket rätt till dåliga dagar som alla andra. Redan den vetskapen gör det lättare att ta emot och acceptera alla känslorna som kommer. Och att sedan kunna släppa dom och gå vidare.

2. Ibland hjälper det mig att ta på mig offerkoftan, låta mig gräva ner mig i allt det som är dåligt just då, låter kanske knäppt men det kan kännas befriande. MEN offerkoftan får inte bli till en offerol, och jag har bara en begränsad tid på mig, tex en halv timme, sen byter jag bort offerkoftan till vanliga kläder och byter fokus. Den här punkten går lite ihop med förra punkten att tillåta sig känna som man gör, men inte fastna i det.

3. Fysisk aktivitet. Att gå på en promenad eller en löptur gör under när tankarna snurrar och inget känns bra. Man får huvudet rensat och serotonin, dopamin, noradrenalin, endorfin frigörs i kroppen

4. Se till att bas behoven är tillfredsställda. Att jag inte är hungrig, törstig eller alldeles för trött. (God) mat, vätska och vila.

6. Byta miljö. Ny miljö ger nya saker att tänka på och ger mig lättare nya perspektiv, jag behöver bryta mönstret och redan att gå ut eller fara på en kaffe till en vän kan hjälpa.

5. Be om stöd och kramar. Oberoende av vilka känslor jag tampas med som blir för mycket så reagerar jag med gråt, i nästan alla lägen känns det bättre när jag får en lång varm kram av någon nära, med orden det blir nog bra. Det här är något jag har lärt mig med åren att jag behöver be om och förklara för dom som står mig närmast.

8. Få ordning bland tankarna. Om det snurrar på hårt i mitt huvud brukar jag skriva ner tankarna, för att få ordning och reda och förstå situationen och mig själv bättre. Det behöver inte vara läsbart. Oftast skriver jag av mig och förstör sedan pappret utan att läsa genom det. Ett annat alternativ är att prata med någon jag litar på. Allt som är tungt och svårt blir lättare att hantera då jag inte behöver reda ut allt inne i huvudet. Dessutom blir problemen mindre och lättare att hantera då jag inte försöker kontrollera dom.

7. Ta hand om mig själv. Ta en varm dusch, massage, beröring, avslappningsövningar, närvaroövningar, övningar i acceptans, ansiktsmask, bastu, ett fotbad, gå ut i naturen, prata med en vän, läsa en bok, lyssna på musik eller göra något annat som jag mår bra av och tycker om att göra.

9.. Byt fokus. Gör något snällt mot någon annan, hitta tacksamheten.

10. Ingenting. Ibland måste man bara få vara, acceptera läger och låta tiden ha sin gång. Kanske får jag gå och sova och vänta på att vakna till en dag med nya möjligheter.

Vad är dina bästa tips för att vända en dålig dag?