10. aug, 2021

"Den bästa tid vi har är den tid vi har tillsammans"

Bild ritad av Ann-Helen Örn-Johansson

Hur ofta sitter ni bara där? på varsin skärm och slösurfar istället för att prata med varandra?

Jag kan ärligt säga att jag ofta är "harmad" då jag lägger undan telefonen, över hur mycket tid jag slösat bort på att egentligen bara blir stressad och irriterad. Små stunder tycker jag det kan vara skönt, men tiden bara går och inte ger det mig någon näring, inte kommer jag närmare varken min man eller mina barn heller. Ingenting känns bättre än det gjorde före, snarare tvärtom! Jag börjar jämföra mig och mitt liv med alla fina bilder av hur perfekt alla andras liv är. Fina, mysiga, romantiska solnedgångar, båtturer och stranddagar med familjen. Alla andra orkar och gör så mycket kul. Alla. Andra. Jag vet ju inget om vad som finns bakom bilden, ifall barnen varit gnälliga och personen grälat med sin partner. Jag ser en fin bild och fastän jag rent logiskt vet att ingen kan ha det perfekt hela tiden så tror min hjärna på det mina ögon ser.

Visst är det viktigt att bara vara ibland, tex i kravlöst slösurfande i varsitt soffhörn. Men hur ofta tar det över? Vi får dopaminkickar (men också stress) av vårt skrollande. Det är enkelt och vi blir bekväma och kanske rentav lite lata.

Under semestertider har vi ofta extremt höga förväntningar på hur underbart allt ska vara. Hur vi ska njuta. Det är lätt hänt att det blir tvärtom. Stress och press som leder till gräl, irritation och besvikelser. Och så sitter vi där och slösurfar i olika världar utan att ens orka fundera på att starta en konversation.

Plötsligt har vi ett mönster. Ett invant beteende där vi kommer längre och längre ifrån varandra. Snart vet vi inte ens hur vi ska börja på eller vad vi ska prata om, så vi låter bli.

Tänk om ni redan idag lägger ner telefonerna en stund och frågar hur er partner har det? Hur hen verkligen mår? Är det obekvämt att prata så bara sitt där och titta varandra i ögonen en stund.

Var nyfiken på personen du delar ditt liv med, oberoende om ni varit tillsammans en kort tid eller största delen av livet!

Jag hjälper er gärna att bryta era mönster, att hitta tillbaka till varandra. Till kärleken. Att kommunicera. Att bygga ett liv där guldkornen och kärleken finns i valen ni gör varje dag, inte bara på semestern.

"Where there's a will there's a way"

(William Hazlitt)