10. aug, 2021

Här sitter jag och duger

Bild ritad av Ann-Helen Örn-Johansson

Självförtroende och självkänsla, två ord som nästan känns uttjatade idag, ändå är det få som vet skillnaden mellan dom två.

Det behöver vara en balans mellan självförtroendet (som handlar om det vi gör, att man tycker att man är bra på saker och att tro att man kan) och självkänslan (som handlar om att vi duger som vi är, att vi känner oss värdefulla så som vi är). Man kan inte höja självkänslan genom att prestera även om många försöker göra just det.

Självkänsla är färskvara, något man behöver öva på och upprätthålla hela tiden. Att stärka sin självkänsla är extra viktigt vid bla stress.

Jag har på senaste tiden tänkt mycket på att om jag var lika hård, kritisk, krävande och ibland rentav elak mot andra som jag brukade vara och fortfarande ibland är mot mig själv så skulle jag varken ha familj eller vänner runt mig. Känner du igen dig? Så mycket som 80% av tankarna vi tänker om oss själva är negativa, 80%!

Det här är otroligt viktigt för vårt välbefinnande. Grunden till alla våra relationer ligger i relationen vi har till oss själva. Vi måste först lära oss älska oss själva för att kunna ge och ta emot kärlek på riktigt. Ingen bekräftelse utifrån kan göra det åt dig.

Där självkänslan tar slut tar självmedkänslan vid. En god självmedkänsla stärker också självkänslan. Självmedkänsla innebär att bemöta sig själv med samma kärlek, vänlighet och medkänsla som vi bemöter människor vi håller kära.

Som tur är har vi själva ett val. Vi kan välja att ta ett eget ansvar för hur vi har det. Ett ansvar för hur vi tar det. Vi kan välja hur vi pratar med oss själva och hur vi tänker.

Ibland behöver man stöd utifrån för att ändra invanda tankemönster och en destruktiv relation till sig själv. (Där hjälper jag dig gärna). Det finns tyvärr ingen "quickfix," man måste verkligen vilja och vara beredd att anstränga sig. Men det är absolut värt det. Tänk att verkligen få känna "här sitter jag och duger"